http://www.raadvankerken.nl/cache/82.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaarverslag 2013

 

 

 

Raad van Kerken

Amsterdam-Noord


 

 

INHOUD

 

 

 

 

                                                                                     pagina

 

TER INLEIDING                                                                     3

 

RAAD VAN KERKEN AMSTERDAM-NOORD                                   4

 

OECUMENE MIDDEN-NOORD                                                    6

 

OECUMENISCHE CONTACTRAAD NIEUWENDAM                            7

 

OECUMENE TUINDORP OOSTZAAN                                            8

 

OECUMENISCHE ACTIVITEITEN IN ZIEKEN- EN ANDERE HUIZEN     9

 

OECUMENISCH CAFÉ                                                            11

 

OECUMENISCH LEERHUIS                                                      12

 

OECUMENISCH FILMHUIS NOORD ZINEMA                                13

 

STICHTING VLUCHTELINGENWERK AMSTERDAM-NOORD              14

 

STICHTING KERK & BUURT NOORD                                          15

 

FINANCIEEL OVERZICHT                                                        16


 

TER INLEIDING

door Pieter Roemer, voorzitter

 

Dat kerken worden vergeleken met een schip, maar nooit met een trein, kan nauwelijks toeval zijn. Gebaande wegen, automatische wissels en slagbomen langs het traject, waardoor het overige verkeer van de route kan worden geweerd, zijn kerken niet gegeven. Al zijn er mensen, die dat betreuren! In de tweeduizend jaar die achter ons liggen, heeft het schip van de kerken veel averij opgelopen. Sinds kerken in handen van mensen zijn, zijn de botsingen niet van de lucht geweest. Toch blijft het verwonderlijk, dat wij steeds weer op de brokstukken ons blijven verzamelen en opnieuw onze koers bepalen. Intussen weten wij dat kerken naast veel licht- ook schaduwkanten kennen. De media weten er bij tijd en wijle over te vertellen.

 

Er zit veel waars in het spreekwoord God heeft ons geen kalme vaart beloofd, maar wel een behouden thuiskomst. Waar mensen oprecht blijven, blijkt de juiste balans toch te worden gevonden. Meer dan ooit zijn wij ervan overtuigd, dat wij alle zeilen bij moeten zetten om in deze tijd onze koers te kunnen blijven bepalen om de evangelische waarden door te kunnen geven. Steeds meer mogen wij elkaar vinden in dat wat ons samenbindt: bezinning, vieren, acties en gebed. Wellicht langs ongebaande wegen, zoals Huub Oosterhuis zegt met iets in ons hoofd dat stroom en licht geeft.

 

Als kerkmuren zouden kunnen spreken, dan raakten ze niet uitgepraat. Ook het verhaal van de kerken in Amsterdam-Noord mag doorgaan. Vele verhalen zijn in het verleden in boeken vastgelegd. In het voetspoor van ons geloof gaan wij verder.


 

RAAD VAN KERKEN AMSTERDAM-NOORD

door Foeke Westerveld, secretaris

 

In 2013 heeft de Raad van Kerken Amsterdam-Noord (RvKN) vier maal vergaderd. Naast de vaste agendapunten kwamen onderwerpen van uiteenlopende aard aan de orde. Een weergave vindt u na onderstaand overzicht.

 

De functieverdeling per 1 januari was:

Pieter Roemer                   - voorzitter/penningmeester

Foeke Westerveld              - secretaris

De overige leden van de Raad waren Harm van Beek, Tinus de Geest, Marina Giskes, Fred Keultjes (namens Augustinus-parochie), Véronique Lindenburg, Hetty Smit en Irini Sorial.

 

 

                            RAAD VAN KERKEN AMSTERDAM-NOORD

 

 Tuindorp Oostzaan            Midden Noord                   Nieuwendam

 

 kerken:                          kerken:                           kerken:

 * Protestantse                 * Protestantse gemeente    * Doopsgezinde Gemeente

    Bethelkerkgemeente         Midden-Noord                * Augustinus R.K.

 * Pinkstergemeente          * Stephanuskerk R.K.         * Protestantse gemeente

    Agapè                         * Koptisch-Orthodoxe kerk    Nieuwendam                  

 

 

De RvKN heeft contact met de Werkgroep Vluchtelingen Amsterdam-Noord en Stichting Kerk & Buurt Noord. Er wordt gestreefd naar een regelmatig contact met vertegenwoordigers van deze groepen.

 

OECUMENISCHE VIERINGEN

Rond het thema wandelen met God van de week van gebed voor de eenheid van christenen kwamen leden van de diverse kerken in Amsterdam-Noord op woensdagavond 23 januari samen in de Nieuwendammerkerk om te zingen, te luisteren en te bidden. De viering was voorbereid door voorgangers uit verschillende kerken: de Rooms-Katholieke kerk, de Protestantse kerk, de Rafaëlgemeente Haggaï, de Pinkstergemeente Agapè en Hoop voor Noord van de Christelijk Gereformeerde kerk. Verder werd meegewerkt door Kingdom Prayer Net en de koepel van Evangelische gemeenten in Amsterdam.

Het thema was gebaseerd op Micha 6:8 waar wij lezen: ‘Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de Heer van je wil; niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God’. Dit bijbelgedeelte is aangedragen door Indiase christenen. Het werd een inspirerende dienst.

Op de maandag en dinsdag voor en de donderdag en vrijdag na de oecumenische viering werden er in de Kruiskerk oecumenische gebedssamenkomsten gehouden.

In de Augustinuskerk vond op Hemelvaartsdag de traditionele oecumenische viering plaats.

In de vredesweek was er een oecumenische viering, dit keer in de Doopsgezinde kerk. Pastoor Van der Peet en ds. Rijken waren de voorgangers.

In december werd samen met de pinkstergemeente Agapè en de protestantse gemeentes Midden Noord en de Tuindorp Oostzaan in De Ark een volkskerstzang georganiseerd. Het werd een heerlijke, goed bezette zangavond samen met het Interkerkelijk Koor Holy Sound en onder leiding van de organist Dick van Bezooijen en trompettisten Anneroel de Boer, Karlijn Brinkman en Marijn Brinkman.


 

GROENE FOLDER

Deze folder, waarin alle oecumenische activiteiten staan die in Amsterdam-Noord plaatsvinden, is al jaren een onderwerp van discussie. In het voorjaar besloten wij voor het seizoen 2013/2014 nog maar één folder in plaats van een folder voor het najaar en voor het voorjaar uit te brengen. In het voorjaar van 2014 vindt vervolgens een evaluatie plaats.

KERK & BUURT NOORD

In september ontvingen wij Marith de Vries en Arnold van der Snoek, medewerkers van de stichting Kerk & Buurt Amsterdam-Noord. Aan de hand van een filmpje lieten zij de motivatie zien waarmee zij werken. In het filmpje raakt een hardloper geblesseerd, maar haalt uiteindelijk met hulp toch de finish. Het gaat om betrokkenheid bij kwetsbaren en zo laten zien wie God is. Er wordt gewerkt met de presentiebenadering, waarin kwetsbare mensen de agenda vullen. Daarin staat de mens centraal, niet het probleem. Zij proberen de problemen helder te krijgen door laagdrempelige hulp te bieden en minder afstandelijk te zijn. Met een power pointpresentatie liet men zien wat er allemaal gebeurt.
Er is ook een ondersteuningsfonds, waaruit bijvoorbeeld een bed of een koelkast aangeschaft kan worden. Door huisbezoeken komt men er achter dat mensen soms op de grond slapen of levensmiddelen buiten bewaren.
In het project Samen Verder worden 10 gezinnen intensief begeleid, zodat mensen na verloop van tijd weer meer regie over het eigen leven hebben.
De stichting wordt gefinancierd door giften, het is ieder jaar weer een opgave om dat rond te krijgen. In het pastoraal/diaconaal werk krijgt men steun van vrijwilligers, nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom.
CONVENANT

De Raad van Kerken in Nederland (RvK NL) heeft het initiatief genomen om vast te leggen wat mensen, die samenkomen uit de verschillende kerken, doen, zodat ook naar de toekomst duidelijk is waar het om gaat. Ds. Lindenburg heeft een door de RvK NL belegde middag over dit onderwerp bijgewoond. In de loop van het jaar heeft de secretaris de tekst van de RvK in NL ingevuld met de gegevens van Amsterdam-Noord. Deze tekst is door omstandigheden nog niet in alle gremia besproken en komt dus pas in 2014 tot een afronding.

ACTIVITEITEN

De RvKN bracht weer een 40-dagenkalender uit. Deze 40-dagenkalender wordt beschikbaar gesteld door het oecumenisch beraad in Landsmeer.

Op zondag 2 juni werd in Noord de moskee- en kerkloop georganiseerd. Drijvende kracht hierachter was ds. Véronique Lindenburg.

Op 1 juli 2013 was het 150 jaar geleden dat de slavernij is afgeschaft. Wij hebben de kerken in Amsterdam-Noord gevraagd hieraan rond die datum aandacht te besteden.

Met vertegenwoordigers van het oecumenisch pastores overleg (OPO) bespraken wij in juni ons jaarverslag 2012 en de stand van zaken van gezamenlijke activiteiten.

APOSTOLISCH GENOOTSCHAP

Het Apostolisch Genootschap is geen lid geworden van de Raad van Kerken Amsterdam (RvKA). Na een gesprek met het dagelijks bestuur van de RvKA is vastgesteld dat de verschillen daarvoor te groot zijn. Dit sluit niet uit, dat wij op lokaal niveau samenwerken. Wij hebben daarover afgesproken dat het Apostolisch Genootschap onze vergaderingen belangstellend en onderzoekend bijwoont.

WEBSITE

Sinds 2010 heeft de RvKN een eigen website. U komt op deze site via www.rvkamsterdamnoord.nl. Wij doen ons uiterste best de website actueel te houden, zodat iedereen die er heen surft niet geconfronteerd wordt met achterhaalde informatie.

SAMENSTELLING

De samenstelling van de RvKN was aan het eind van het jaar:

Pieter Roemer                   - voorzitter/penningmeester

Foeke Westerveld              - secretaris

De overige leden van de Raad waren Harm van Beek, Tinus de Geest, Marina Giskes, Fred Keultjes (namens Augustinus-parochie), Véronique Lindenburg, Hetty Smit en Irini Sorial.


OECUMENE MIDDEN-NOORD

door Foeke Westerveld

 

Protestants Midden Noord (De Ark) heeft geen contactpersoon voor de oecumene. Om dit te ondervangen zijn goede afspraken met de kernraad gemaakt over welke mensen verantwoordelijk zijn voor welke taken.

Incidentele contacten lopen via de scriba Tini Hopman en Rie Muller is de contactpersoon voor de 40-dagenkalender.

 

Verschillende gemeenteleden waren aanwezig bij de oecumenische viering in de Week van Gebed voor de eenheid van christenen op woensdag 23 januari in de Nieuwendammerkerk en bij de oecumenische vredesviering op woensdag 25 september in de Doopsgezinde kerk. Deze viering werd voorbereid door pastoor Van der Peet en ds. Rijken.

Aan het begin van de 40-dagentijd werden de door het oecumenisch Beraad Landsmeer gemaakte 40-dagenkalenders verkocht.

 

OECUMENISCHE CONTACTRAAD NIEUWENDAM

door Wil Landaal

 

De uit zes leden bestaande contactraad kwam in 2013 driemaal bijeen en had verder telefonisch contact of via e-mail.

De Wereldgebedsdag op 1 maart in de Kimme werd met medewerking van ds. A. v. Blommenstein voorbereid. Vanwege ernstige ziekte van de mandolinespeelster mevrouw Koppes (die helaas inmiddels is overleden) was de heer Van Melle onze muzikale begeleider op zijn keybord. Er waren ongeveer 30 aanwezigen. De collecte bracht € 152,27 op.

Op 4 mei liepen enkele O.C.N.-leden mee in de stoet en werd een door een O.C.N.-lid gemaakt bloemstuk namens de kerken uit Nieuwendam neergelegd  bij het verzets-monument aan het Monnikerdammerplantsoen.

De contactraad heeft mede de oecumenische viering op Hemelvaartsdag voorbereid, ditmaal in de Augustinuskerk. Voorgangers waren ds. V. Lindenburg en dr. R. Huysmans. Er waren 77 bezoekers. De opbrengst van de collecte, bestemd voor Vluchtelingenwerk 

Amsterdam-Noord, bedroeg € 301,52. 

De tijdens de Vredesweek gehouden Vesper in de Doopsgezinde Kerk aan het Meerpad, geleid door pastoor N. v.d. Peet en ds. T. Rijken, werd door leden van de O.C.N. bijgewoond.

Bij de kledinginzameling van de stichting Mensen in Nood hebben leden van de O.C.N. geholpen, onder andere bij de Kimme en de seniorenflat aan de Loenermark.


OECUMENE TUINDORP OOSTZAAN

door Foeke Westerveld

 

In 2013 vonden de volgende activiteiten plaats:

 

VIERINGEN EN BIJEENKOMSTEN

-            De Wereldgebedsdag vond voor heel Noord in De Kimme plaats;

-            op 4 mei werd de gezamenlijke herdenkingsdienst in de Bethelkerk gehouden, voorafgaand aan de stille tocht door Tuindorp Oostzaan. De organisatie hiervan was in handen van het 4/5 mei-comité;

 

VIERINGEN IN HET TWISKEHUIS

Elke eerste vrijdag van de maand werd in het Twiskehuis een avondvesper verzorgd door de oecumenische werkgroep. Elders in dit jaarverslag vindt u hierover een verslag.

 

INTERKERKELIJKE CONTACTEN

Tussen de Pinkstergemeente Agapè en de Protestantse Bethelkerkgemeente bestaat een interkerkelijk contact. Dit betreft onder meer de medewerking aan de 4 mei herdenking en de 5 mei viering in Tuindorp Oostzaan en de organisatie van de Volkskerstzang in december.

 

OECUMENISCH CAFÉ

Het oecumenisch café doet elders in dit jaarverslag verslag van zijn activiteiten.

 

MULTICULTURELE WERKGROEP

De Multiculturele Werkgroep heeft in 2013 geen bijzondere activiteiten ontplooid. Wel werden voor de multiculturele vrouwenochtend in de Evenaar de financiën en subsidie verzorgd.

 

KLEDINGACTIE

De kledingactie in november was in de Bethelkerk. Een vergelijkbare actie is gehouden door de Pinkstergemeente in de Regenboogkerk.

 


OECUMENISCHE ACTIVITEITEN IN ZIEKEN- EN ANDERE HUIZEN

 

BOVENIJ-ZIEKENHUIS

door Foeke Westerveld

 

Er zijn in het verslagjaar geen ontwikkelingen geweest op het gebied van de Geestelijke Verzorging in het BovenIJ-ziekenhuis, waarbij de RvKN betrokken is geweest.

Wel hebben ds. Hibma en pastoor Van der Peet een gesprek gehad, maar een vervolg daarop is tot nu toe uitgebleven. Ds. Hibma heeft toegezegd de vinger aan de pols te houden.

 

VERPLEEGHUIS DE DIE

door Bart Niek van de Zedde

 

In 2013 hebben wij ons in De Die weer ingespannen om de oecumene in de meest brede zin tot haar recht te doen komen, zowel in kerkelijk alsmede in niet/rand-kerkelijk opzicht. Dit hebben wij als geestelijk verzorging onder andere gedaan door de oecumenische vieringen gestalte te geven (iedere tweede en vierde zondag van de maand). Dit kunnen wij realiseren dankzij een trouwe groep kerkvrijwilligers die de bewoners bij de vieringen begeleiden en ondersteunen. Het is mooi en bijzonder om te merken hoe vertrouwd de bewoners zijn met deze vrijwilligers.

Afgelopen jaar hebben wij naast de strikt kerkelijke vieringen ook zogenoemde Levensliedvieringen gehad. Daarbij is het seculiere repertoire van de bekende meezingers en levensliederen het uitgangspunt. Bewoners, kerkelijk en niet-kerkelijk, dragen liedjes aan die de geestelijk verzorger verwerkt tot een thematisch geheel, omlijst met korte verhalen en een stilte moment. Brede levensthema's als moederschap, thuisgevoel en onder weg zijn komen zo aan bod.

 

Ook in 2013 hebben wij weer kunnen bouwen op de ondersteuning van pastores in de wijk bij het Paastridium (Pastoor Van der Peet en ds. Hibma), en met de Advenstperiode en de Kerstviering ondersteund door de Augustinusparochie in persoon van pastoor Van der Peet, diaken Hendriks en mevrouw Jos Remkes.

 

Wekelijks zijn er huiskamervieringen op psychogeriatrische afdeling Zwaluw. Daarbij nodigen wij de bewoners uit voor een kopje koffie. Wij vieren dan een kleine liturgie en zingen bekende kerkelijke liederen van vroeger. Er is een gebedsmoment en gelegenheid om wat van gedachte te wisselen over wat er zoal leeft en omgaat in de mensen. Naast het geloofsaspect is ook de ontmoeting in een vertrouwelijke sfeer, en de mogelijkheid om zich uit te spreken, belangrijk.

 

De oecumene in de meest brede zin komt ook tot uiting in de Herdenkingsbijeenkomsten voor overleden bewoners. Drie keer per jaar staan wij stil bij de bewoners die ons zijn ontvallen. Per keer staan wij stil bij, en noemen wij ongeveer 30/35 namen.

 

Een ander belangrijk punt voor De Die is de Stilteruimte 'Het Groeiende Geheugen' (www.hetgroeiendegeheugen.nl). Wij willen een ieder van harte uitnodigen om eens binnen te komen. Zowel om Het Groeiende Geheugen te bekijken alsmede om eens een viering mee te maken.'

 

EVEAN-TWISKEHUIS

door Henk Koningen

 

De gebedsdienst in het Evean-Twiskehuis werd iedere eerste vrijdag van de maand om 19.00 uur gehouden. De diensten zijn oecumenisch en daarin gaan bij toerbeurt een voorganger van de protestantse of rooms-katholieke kerk voor.

Het vertrek van de heer Ton Schoelitsz moest worden opgevuld. Dat is in overleg met

ds. T. Hibma en pastoor N. v. d. Peet opgelost. Voortaan gaat mevrouw Ria Kluit vier keer per jaar als voorgangster voor op deze avonden.

Het aantal bezoekers bleef helaas laag, maar stoppen is geen optie. De heer Piet Koenes gaat een stukje schrijven in de nieuwsbrief van het Twiskehuis om deze avonden toe te lichten.

Ook is afgesproken met Anoek Horsmeijer dat bij een mutatie in het Evean-Twiskehuis mevrouw Ria Kluit geïnformeerd wordt en die gaat dan de nieuwe bewoner bezoeken.

Hopelijk komen door deze activiteiten wat meer mensen naar de gebedsdiensten.

 

 


 

OECUMENISCH CAFÉ

door Foeke Westerveld

 

Vrijdag 11 januari kwam Jean Couprie, een dove theatermaker, iets vertellen over zijn leven ‘Hier met Jean’. Jean Couprie is, als gevolg van hersenvliesontsteking, vanaf zijn derde jaar doof. Hij wilde de mimeopleiding volgen, maar werd geweigerd vanwege zijn doofheid. In 1960 startte hij met het in zijn vrije tijd geven van solovoorstellingen. Vanaf 1977 richtte hij zich full time op het neerzetten van een doventheater in Nederland. Hij onderwees dove kinderen, gaf workshops aan volwassen doven en maakte voorstellingen voor doven en horenden in binnen- en buitenland. Hij kreeg voor zijn werk op 65-jarige leeftijd een lintje.

In de voormalige pastorie van de Sacramentskerk zit een veteranenhuis. Hier kunnen veteranen binnen lopen voor een bakkie koffie en onderling contact. Er wordt geen alcohol geschonken. Ook probeert men oude legerspullen te verzamelen en uit te stallen, waardoor het een klein museum wordt. Zij worden voor de spullen ondersteund door het Ministerie van Defensie, maar voor de financiën moeten zij zelf zorgen en  daarvoor zijn zij afhankelijk van giften.

Rob van Heuvel vertelde hierover op vrijdag 8 februari. Hij nodigde iedereen ook uit eens langs te komen, een bakkie koffie is altijd te krijgen. Het veteranenhuis is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10.00 - 16.00 uur.

Arianne Visser heeft vrijwilligerswerk gedaan in Kenia en is toen in contact gekomen met een familie in de sloppenwijk Bagladesh. Zij zorgt, dat de kinderen van die familie naar school gaan. Op vrijdag 8 maart kwam zij vertellen wat de stand van zaken is. Gelukkig gaat het met de kinderen op school goed, zij doen erg hun best en de resultaten zijn daar naar. Met beelden liet zij zien hoe de kinderen in 2 jaar veranderd zijn: van bijna in de prostitutie belanden tot brave scholieren.

Hanneke van der Veen kwam op vrijdag 12 april vertellen over Istanboel, stad aan de Bospurus.

Op vrijdag 11 oktober zwierven wij over de wereldzeeën aan boord van HM. De Karel Doorman, het trotse vliegdekschap van de Nederlandse Marine. Natuurlijk deden wij ook  verschillende havens aan en zagen daar veel bijzonderheden. Zo  voerden wij naar Zuid-Amerika, de West, het Middelandse Zeegebied en de Dardanellen. Wij hebben dan ook veel, heel veel gezien en werden ondertussen ook geìnformeerd over de Cuba-crisis en andere wereldproblemen. Dat alles via een powerpointpresentatie, die Allard Oord gemaakt heeft over zijn diensttijd bij de Koninklijke Marine.

Vrijdag 8 november stond de avond in het teken van de dag(week) van de dialoog. Na de koffie met stroopwafel, gesponsord door vriend Appie, vertelde Greetje de Jong ons over het doel en de opzet van de dag van de dialoog. Men wil door deze opzet mensen dichter bij elkaar brengen. De aanwezigen werden na de presentatie in drie groepen verdeeld om met elkaar in gesprek te gaan.

Waar mensen op hun plek zijn, bleek heel verschillend. Waar de één meer van rust houdt, vindt de ander veel mensen juist erg fijn. Het werden goede gesprekken. Nu maar hopen, dat het niet bij dit ene gesprek blijft. In ieder geval gingen de gesprekken na de afsluiting van het onderwerp in informele sfeer nog een poosje door.

Daar werd aan de deur geklopt, hard geklopt, zacht geklopt, wie zou daar zijn?

Het was inderdaad Sint Nicolaas, die de moeite had genomen nog naar ons café te komen voor hij ons land weer verliet. Uit volle borst werd hij toegezongen, toen hij binnentrad.

Sint vertelde ons wat over persoonlijke medische problemen, waarvoor hij enkele onderzoeken moest ondergaan; hij sprak daarbij de namen van die onderzoeken op z’n Sintnicolaas’ uit. Ook stond hij stil bij de slavernij en de rol van zijn Zwarte Pieten daarin en sloot dit onderwerp af met een lang niet eenvoudige ‘slavernij-quiz’. Daarna werden enkele mensen in het zonnetje gezet: taxichauffeur Cora Kögeler, vrijwilligster Janine Westerveld en herstelde Foeke Westerveld. Inmiddels was het de hoogste tijd voor de Sint om niet alleen de Bethelkerk, maar ook ons land te verlaten, dus zongen en zwaaiden wij hem uit.


OECUMENISCH LEERHUIS

door Foeke Westerveld

 

In het voorjaar was er een serie over Wonderverhalen. Wij lazen en bespraken op drie middagen onder leiding van dr. Wilken Veen de verhalen over Elia en de weduwe van Sarfath (2 Koningen 17), het dochtertje van Jaïrus (Lucas 8: 41-56) en de opwekking van Lazarus (Johannes 13). Deze drie verhalen waren uitgezocht om ze met elkaar zorgvuldig te lezen en proberen te begrijpen, waarom ze zo verteld worden als ze verteld worden en wat wij daarvan kunnen leren.

 

In het najaar hadden wij drie leerhuismiddagen belegd, die gingen over Kerk en Milieu. Op 14 oktober verzorgde Hans Schravesande de aftrap. Hij is als theoloog al lang betrokken bij vragen van Kerk en Milieu, in het bijzonder bij het thema klimaatverandering. Schravesande vertelde, dat het conciliair proces van een aantal jaren geleden voor een opleving heeft gezorgd en dat de huidige crisis een uitdaging is. Door de vele verschillende berichten raakt de mens echter in verwarring: wat is waar en wat is wijsheid?

In het Paradijs leefde men vegetarisch, pas na de zondvloed is men vlees gaan eten. Tegenwoordig eten veel mensen te veel vlees en dat heeft invloed op het milieu. Schravesande beantwoordde diverse vragen die te maken hadden met een interpretatie van de Bijbel.

Op 28 oktober zou Jan Jorrit Hasselaar onze inleider zijn. Een geweldige storm gooide echter roet in het eten. Er werd een nieuwe afspraak gemaakt voor 11 november, maar helaas moest Jan Jorrit Hasselaar op het laatste moment afbellen. Onze voorzitter, Wilken Veen, verzorgde een geïmproviseerde leerhuismiddag.

Op de laatste middag, 18 november, zou Jurriën Zwart onze inleider zijn. Hij moest zich laten vervangen door Amos Oostlander. Hij is kok in het Dominicanenklooster in Huissen. Het is een oecumenisch klooster, waar iedereen welkom is en aan iedereen uitgedeeld wordt, ook bij de eucharistie.

Amos vertelde dat wij minder vlees moeten eten, vlees kost het milieu heel veel. Ook leerde hij ons dat men groente zo veel mogelijk heel moet wassen. Zo liet hij zien, dat men een prei in de lengte door midden moet snijden, dan wassen en daarna pas snijden.

Fairtrade is een kentering. Witte suiker is bijvoorbeeld niet goed, ruwe rietsuiker is veel beter.

Na deze inleidende woorden werd er gezamenlijk gekookt. Het door Amos samengestelde menu bestond uit avocadosalade, linzensoep, aardappels met tuinkruiden en volkorenbrood. Alle gerechten werden zelf bereid inclusief het brood. Tijdens het koken gaf Amos diverse handige tips en na het koken lieten wij ons alle gerechten heerlijk smaken. Het was een smaakvolle afsluiting van onze leerhuisserie over Kerk en Milieu.

 


OECUMENISCH FILMHUIS NOORD ZINEMA

door Piet Alberts

 

In het voorjaar presenteerde ZINema een serie films, die ging over mensen die iets loslaten: noodgedwongen, gezocht of per toeval. Dat vraagt vaak een grote inspanning en kan pijn doen. Soms leidt het ook tot een onverwachte wending of zelfs tot een gevoel van verlossing.

Onthechting werd het thema van deze reeks. Hoe gaat dat, loslaten? En wat doet het met mensen?

Met vier films werd dit thema uitgediept: The Company Men, White Material, Detachment en Where do we go now?

 

In het najaar presenteerde ZINema drie films, die gingen over hoe mensen door

een ingrijpende gebeurtenis anders aan gaan kijken tegen zichzelf, de ander, het leven: Het thema was Nu zien wij nog door een spiegel.

‘... maar straks zal ik volledig kennen, zoals ik zelf gekend ben.’ Is dat zo? Leren wij door ingrijpende gebeurtenissen inderdaad scherper zien? Hoe werkt dat dan? En wat doet dat met ons, met onze intuïties en oordelen? Na afloop spraken wij daarover door, met een hapje en een drankje. De films binnen dit thema waren:  One flew over the cuckoo’s nest, Amour en Eternal sunshine of the spotless mind.

 

Er kwam gemiddeld een dertigtal mensen naar de bijeenkomst die zich kenmerkt door laagdrempeligheid. Er is altijd koffie en thee voor de aanvang en in de pauze en na afloop wordt een lekker (non)alcoholisch drankje geschonken dat tezamen met wat snacks de vreugde verhoogt. Na afloop van de film bestaat de mogelijkheid om aan de nabespreking deel te nemen, iets waartoe zich steeds meer mensen uitgenodigd voelen. Immers, kennis nemen van een andere mening of ideeën blijkt verrijkend én relativerend te werken.

De toegang is gratis, wel wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

 


STICHTING VLUCHTELINGENWERK AMSTERDAM-NOORD

door Julia Herstel-Noomen

 

In 2013 heeft VluchtelingenWerk Amsterdam-Noord zijn werk gecontinueerd. Dit betekent dat de wijkvrijwilligers hun cliënten bleven bezoeken en waar nodig begeleiden en bijstaan met raad en daad. Er komen niet veel nieuwe vluchtelingen in NOORD wonen. De vluchtelingen die wij mogen verwelkomen zijn meest jonge alleenstaande mensen die een oude woning krijgen aangeboden in de Van der Pekbuurt. Behalve dat zij hulp nodig hebben bij het machtig worden van de Nederlandse taal, hebben zij ook hulp nodig bij het ‘gevecht’ dat geleverd moet worden met de woningcorporaties, waarvan zij een woning huren, voor het bewoonbaar maken van hun woning. Deze woningen worden opgeleverd soms zonder bel of brievenbus, grote achterstand in het onderhoud en daardoor slecht bewoonbaar. Als één van onze vrijwilligers met hen mee gaat naar de woningcorporatie om de aard van de klachten eerst te vertalen en daarna toe te lichten, wordt er aandacht aan geschonken en het hoognodige aan het huis gerepareerd. Vaak is ‘vertaal en toelichting’ ook nodig bij de verschillende instanties waar de vluchteling mee te maken krijgt. Doordat één van onze vrijwilligers een aantal mensen tegelijk, bij haar thuis, Nederlandse les geeft, ontstaan er ook contacten tussen de vluchtelingen onderling.

Omdat het bestuur van VluchtelingenWerk Amsterdam-Noord de nieuwe vluchtelingen ook wil leren kennen, is er in het voorjaar van 2013 gekozen voor een gezamenlijke maaltijd tegen zeer gereduceerde prijzen, op vertoon van de stadspas, in DE MEEUW. De maaltijd werd door 30 vluchtelingen, hun begeleiders en het bestuur genuttigd, het was een succes. Het eten was verzorgd, gezond en erg lekker. Voor kennismaking met het bestuur waren er niet veel mogelijkheden, omdat er ook veel buurtbewoners van deze maaltijdvoorziening gebruik maken. Maar daardoor was het zeker gezellig!     

Met deze vluchtelingen, die nog een heel inburgeringsprogramma moeten doorlopen, werd een uitstapje gemaakt naar het MUIDERSLOT. Bij nader inzien iets te hoog gegrepen, omdat de met veel spreekwoorden doorspekte rondleiding met hun nog gebrekkige kennis van de Nederlandse taal moeilijk was te begrijpen. Wat niet wegneemt dat iedereen erg genoten heeft en toch weer een kijkje in de Nederlandse cultuur rijker is geworden.

In september was er de voorstelling ‘As I Left My Fathers House’. Deze voorstelling was een initiatief van de ARK-gemeente met medewerking van VluchtelingenWerk Amsterdam-Noord  en vond plaats op zondagmiddag 22 september in de ARK.              Om onze medewerkers zo goed mogelijk te informeren over het doel van de voorstelling heeft de regisseur en schrijver van het stuk, Bright O Richards, van New Dutch Connections in een speciale wijkvrijwilligersbijeenkomst de bedoeling van het stuk toegelicht met de bedoeling dat de wijkvrijwilligers de uitnodiging aan onze cliënten nog beter kon toelichten. Hoewel de voorstelling erg goed werd bezocht door inwoners van Noord was er maar een handje vol vluchtelingen. Dat was wel teleurstellend, maar achteraf ook heel begrijpelijk. Het onderwerp was voor veel vluchtelingen te confronterend. Oude wonden konden weer open gaan, dat bleek al uit de tekst van de uitnodiging. Het was een ontroerende voorstelling over de vluchtverhalen van vluchtelingen of zij nu christen, moslim of jood waren en in welke omstandigheden ook vluchtelingen waren geworden. Het koor van de Ghanese gemeenschap die zondagsmiddags in de ARK kerkt, leverde een (swingende) muzikale omlijsting aan het geheel. Na de voorstelling werd er in groepjes doorgepraat over deze problematiek en onze houding daarin. Het grootste praktische probleem blijft toch dat, en zeker in deze tijd, de vluchtelingen, hoe lang ze hier ook al wonen, niet aan het werk komen. Daarna was er een hapje en drankje en konden wij genieten van de heerlijke hapjes die ons werden aangeboden en klaargemaakt door de Ghanese gemeenschap. Het was een hartverwarmende samenwerking!


 

STICHTING KERK & BUURT NOORD

door Arnold van der Snoek

 

Algemeen

In 2013 opnieuw een stijging van het aantal bezoekers. Iedereen is bij ons welkom. Zo komen er bij ons jongeren, ouderen, ongedocumenteerden, asielzoekers, ex- dak- en thuislozen, buurtbewoners, mensen met verslavingsproblematiek, alleenstaanden, gezinnen enzovoort. Onze bezoekers zijn zeer divers: (eenzame-) buurtbewoners die graag anderen ontmoeten zijn bij ons net zo welkom als mensen die te kampen hebben met problemen zoals schulden, taalbeheersing, huisvesting, beperkte sociale vaardigheden, sociale uitsluiting of gezondheidsproblemen. Dit Kerk & Buurt-werk wordt gedaan vanuit ons huurpand aan de Adelaarsweg, in één van de armste wijken van Amsterdam-Noord. Wij werken met twee professionals en ruim 20 vrijwilligers.
Wekelijkse Huiskamer + Spreekuur

Steeds meer mensen weten de weg naar de Huiskamer te vinden. Gemiddeld zijn er zo’n 13-18 bezoekers. Gezien de beperkte ruimte in ons pand dreigt de Huiskamer wel eens te druk en vol te worden. Tijdens de Huiskamer houden wij  ook ons Spreekuur. Met de stijging van het aantal bezoekers voor de Huiskamer is ook het Spreekuur drukker geworden. Mede doordat wij Marith de Vries in april 2013 als parttime tweede werker hebben kunnen aanstellen, konden wij de groei aan.
Maandelijkse Buurtmaaltijd

Onze Buurtmaaltijd wordt zeer goed bezocht. Gemiddeld komen er 22-25 mensen bij ons eten op de eerste woensdag van de maand. Eigenlijk is dit meer dan in ons kleine pand past. Wij zullen hierdoor op zoek moeten gaan naar oplossingen om het stijgend aantal bezoekers ook in de toekomst aan te kunnen. Hieruit blijkt in ieder geval dat er sterke behoefte is aan ontmoeting en aan plekken om goedkoop te eten.
Huiskameractiviteiten

Door de komst van de Martith de Vries konden wij diverse nieuwe Huiskameractiviteiten inplannen. Vooral het laatste halfjaar van 2013 is er veel georganiseerd voor de bezoekers. Zo zijn er allerlei creatieve mensen langs geweest om met ons te tekenen, te knutselen met servies, zingen en trommelen en cupcakes versieren. Bezoekers geven aan dat ze door dit soort ontspannende activiteiten even hun dagelijks sores vergeten.
Vieringen

In december 2013 zijn wij in samenwerking met verscheidene kerken in Amsterdam-Noord gestart met maandelijkse vieringen, inclusief een warme maaltijd. Het is nog een pilot, maar het lijkt goed aan te sluiten bij de behoeften van de bezoekers. Voorafgaand aan de vieringen hebben wij voorgesprekken met bezoekers. Aan de hand van dit voorgesprek bereidt een voorganger deze viering bij toerbeurt voor. Op deze manier proberen wij daarmee aan te sluiten bij wat de bezoekers bezighoudt. De voorganger neemt ook een of meer vrijwilligers uit zijn/haar eigen kerk mee die dan de maaltijd verzorgen. Dit bevordert de band tussen kerkgemeenschap en Kerk & Buurt Noord extra.
Vrijwilligers

Wij hebben dit jaar een aantal nieuwe (en jonge) vrijwilligers mogen verwelkomen waar wij erg blij mee zijn. Helaas moeten wij onze zeer actieve en betrokken vrijwilliger Frans Vinkestijn missen vanwege zijn overlijden. Met de vrijwilligers is er maandelijks een overleg om ervaringen uit te wisselen.
Projecten

Naast bovengenoemde activiteiten hebben wij ook verschillende projecten lopen. Onder andere ons mentoraatproject Samen Verder, maar ook het project Samen voor Elkaar, waarbij met name wordt ingezet op groepen mensen en buurtprocessen. Deze projecten blijken succesvol en waardevol voor betrokkenen te zijn. Verdere informatie over deze en andere projecten kunt u vinden op onze website (www.kerkenbuurtnoord.nl) en in ons jaarverslag 2013 met de titel ‘Weinig is Veel’.  Onze dank gaat ook naar al die kleine en grote fondsen, lokale kerkgemeenschappen en particulieren die ons afgelopen jaar zo ruimhartig financieel en daarmee ook moreel hebben gesteund. Wij kijken terug op een enerverend 2013. Gode zij dank.

 

 

 

 

 

RAAD VAN KERKEN AMSTERDAM-NOORD

door Pieter Roemer, penningmeester

 

FINANCIEEL OVERZICHT 2013

 

 

 

baten                                                        lasten                                      

 

 

bijdragen derden                     415,00            40-dagenkalender                      25,00

40-dagenkalender                      96,00            groene folders                        360,00

Nadelig saldo                              1,00            jaarverslag 2012                       15,00

                                                                 bankkosten                              27,00

                                                                 website                                   17,00

                                                                 vergaderkosten                        38,00

                                                                 oecumenisch bulletin                  30,00

                                            512,00                                                        512,00

                                        ======                                                      =====

 

BALANS PER 31 DECEMBER 2013

 

Kapitaal 1 januari 2013             10,63

Nadelig saldo                           1,00

Kapitaal 31 december 2013         9,63

                                        ======   

 

 

nummer bankrekening

NL38 ABNA 0547 1806 59

ten name van

Raad van Kerken Amsterdam-Noord

H. Cleyndertweg 805

1025 ED  Amsterdam

 

 

 

http://www.raadvankerken.nl/cache/82.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaarverslag 2012

 

 

 

Raad van Kerken

Amsterdam-Noord


 

 

INHOUD

 

 

 

 

                                                                                     pagina

 

TER INLEIDING                                                                     3

 

RAAD VAN KERKEN AMSTERDAM-NOORD                                   4

 

OECUMENE MIDDEN-NOORD                                                    6

 

OECUMENISCHE CONTACTRAAD NIEUWENDAM                            7

 

OECUMENE TUINDORP OOSTZAAN                                            8

 

OECUMENISCHE ACTIVITEITEN IN ZIEKEN- EN ANDERE HUIZEN     9

 

OECUMENISCH CAFÉ                                                            11

 

OECUMENISCH LEERHUIS                                                      12

 

OECUMENISCH FILMHUIS NOORD ZINEMA                                13

 

STICHTING VLUCHTELINGENWERK AMSTERDAM-NOORD              14

 

STICHTING KERK & BUURT NOORD                                          15

 

FINANCIEEL OVERZICHT                                                        16


 

TER INLEIDING

door Pieter Roemer, voorzitter

 

De inhoud van dit verslag is niet anders dan dat van vorige jaren. Wellicht is het eigen aan de kerken dat er wel eens iets verandert, maar niet ieder jaar. Hoe anders is dat met de wereldlijke overheid en in het bijzonder met de Nederlandse. Sinds 2002 hebben wij vijf keer een oproep gehad om te stemmen voor de Tweede Kamer.

 

Voor Nederlandse begrippen was het begin van de eenentwintigste eeuw een woelige periode. De politieke atmosfeer was nerveus door de opkomst van Pim Fortuyn, de moord op hem (6 mei 2002) en de kiezersopstand ruim een week later op 15 mei, die zijn nieuwe partij Lijst Pim Fortuyn 26 Kamerzetels bracht. Ze werd daardoor de tweede regeringspartij in het eerste kabinet-Balkenende. Waar in oktober 2001 nog werd gespeculeerd dat de VVD voor het eerst in haar geschiedenis de grootste politieke partij zou kunnen worden, sloeg de sfeer korte tijd later om. De aanslagen van 11 september 2001 op de Twin Towers in New York werkten door in Nederland. Hoewel D66, de PvdA en de VVD in de twee kabinetten Kok (1994-2002) veel tot stand hadden gebracht in een periode van economische groei, wisten de drie regeringspartijen dat 15 mei 2002 niet te verzilveren in voldoende kiezerssteun.

Pim Fortuyn voelde haarfijn het ongenoegen aan van een deel van de bevolking, dat zich miskend wist. Daarbij ging het om het moeizaam benoemen en aanpakken van kwesties, die speelden tussen allochtonen en autochtonen in de oude wijken van de grote steden. Met zijn manier van campagne voeren raakte Fortuyn een snaar bij de kiezers: hij verwijderde de deken van de politieke correctheid die was gedrapeerd over veel problemen die een relatie met immigratie en integratie hadden. De zittende politieke elite wist zich geen raad met iemand, die zei wat hij dacht.

De jaren na 2002 waren geen oase van rust. Jan Peter Balkenende begon in 2002 aan deel I van zijn vierluik van kortstondige kabinetten. Menige minister en fractieleider kregen persoonsbeveiliging. Het politieke debat over asielzoekers, gezinsmigratie, inburgering en problemen in oude wijken tussen bevolkingsgroepen polariseerden verder. Daar kwam in november 2004 nog een politieke moord bij: filmmaker Theo van Gogh (1957-2004) werd door een Amsterdamse Marokkaan gedood. De dodelijke aanslagen op Fortuyn en Van Gogh schoten het beeld van Nederland als tolerant land aan flarden. In kerkelijke kringen werd de ontpoldering van het minderhedendebat met grote zorgen aanschouwd. De discussies kregen scherpe kantjes en in navolging van Pim Fortuyn schroomden ook anderen niet om de politieke onderbuik te bespelen.

Wie dat leep deed, was Geert Wilders. Lange tijd vormden Duitsers de enige bevolkingsgroep in Nederland, die vrijelijk mocht worden gediscrimineerd. Wilders voegde daar de Marokkanen aan toe.

Laten wij als Raad van Kerken in ons eigen stadsdeel opkomen voor medegelovigen als  Marokkaanse moslims, indien het gedachtegoed van Wilders ook hier wortel mocht schieten.


 

 

 

RAAD VAN KERKEN AMSTERDAM-NOORD

door Foeke Westerveld, secretaris

 

In 2012 heeft de Raad van Kerken Amsterdam-Noord (RvKN) vier maal vergaderd. Naast de vaste agendapunten kwamen onderwerpen van uiteenlopende aard aan de orde. Een weergave vindt u na onderstaand overzicht.

 

De functieverdeling per 1 januari was:

Pieter Roemer                  - voorzitter/penningmeester

Foeke Westerveld              - secretaris

De overige leden van de Raad waren Marina Giskes, Fred Keultjes (namens Augustinus-parochie), Véronique Lindenburg, Hetty Smit en Irini Sorial.

 

 

                            RAAD VAN KERKEN AMSTERDAM-NOORD

 

 Tuindorp Oostzaan            Midden Noord                   Nieuwendam

 

 kerken:                          kerken:                           kerken:

 * Protestantse                 * Protestantse gemeente    * Doopsgezinde Gemeente

    Bethelkerkgemeente         Midden-Noord                * Augustinus R.K.

 * Pinkstergemeente          * Stephanuskerk R.K.         * Protestantse gemeente

    Agapè                         * Koptisch-Orthodoxe kerk    Nieuwendam                  

 

 

De RvKN heeft contact met de Werkgroep Vluchtelingen Amsterdam-Noord en Stichting Kerk & Buurt Noord. Er wordt gestreefd naar een regelmatig contact met vertegenwoordigers van deze groepen.

 

OECUMENISCHE VIERINGEN

Rond het thema winnen met gevouwen handen van de week van gebed voor de eenheid van christenen kwamen leden van de diverse kerken in Amsterdam-Noord op woensdagavond 18 januari samen in de Koptisch Orthodoxe kerk om te zingen, te luisteren en te bidden. De viering was voorbereid door voorgangers uit verschillende kerken: de Rooms-Katholieke kerk, de Protestantse kerk, de Rafaëlgemeente Haggaï, de Pinkstergemeente Agapè en Hoop voor Noord van de Christelijk Gereformeerde kerk. Verder werd meegewerkt door Kingdom Prayer Net en de koepel van Evangelische gemeenten in Amsterdam.

Het thema was gebaseerd op 1 Korinthiërs 15:57 waar wij lezen: ‘maar laten wij God danken, die ons door Jezus Christus, onze Heer, de overwinning geeft’. Dit bijbelgedeelte is aangedragen door Poolse christenen en wij waren dan ook verheugd, dat wij een Poolse bereid hadden gevonden de schriftlezingen te verzorgen. Het werd een inspirerende dienst.

Op de maandag en dinsdag voor en de donderdag en vrijdag na de oecumenische viering werden er in de Koptisch Orthodoxe kerk oecumenische gebedssamenkomsten gehouden.

In de Nieuwendammerkerk vond op Hemelvaartsdag de traditionele oecumenische viering plaats.

In de vredesweek was er een Thomasviering, dit keer in De Ark.

In december werd samen met de pinkstergemeente Agapè en de protestantse gemeentes Midden Noord en de Tuindorp Oostzaan in de Bethelkerk een volkskerstzang georganiseerd. Het werd een heerlijke, goed bezette zangavond samen met het Interkerkelijk Koor Watergraafsmeer en onder leiding van de organist Dick van Bezooijen en trompettist Anneroel de Boer.

 

GROENE FOLDER

Tweemaal verzorgde de RvKN de traditionele Groene Folder. In deze folder staan de oecumenische activiteiten van de lidkerken.

In de loop van het jaar besloot de RvKN met ingang van het seizoen 2013/2014 nog maar één Groene Folder per seizoen uit te brengen. Wij weten dat er vaak jaarplannen worden gemaakt, waardoor de (oecumenische) activiteiten al voor een heel seizoen bekend zijn. Op deze manier maken wij beduidend minder kosten.

CONVENANT

De Raad van Kerken in Nederland (RvK NL) heeft het initiatief genomen om vast te leggen wat mensen, die samenkomen uit de verschillende kerken, doen, zodat ook naar de toekomst duidelijk is waar het om gaat. Ds. Lindenburg heeft een door de RvK NL belegde middag over dit onderwerp bijgewoond. In de loop van het jaar heeft de secretaris een proeftekst gemaakt. Deze tekst is nog niet in alle gremia besproken en komt dus pas in 2013 tot een afronding.

TOEKOMSTVISIE 2030

In december stonden wij stil bij het door het stadsdeel Noord opgezette proces Toekomstvisie 2030.

De RvKN is van mening, dat meedoen niet zinvol is, omdat het gaat over 2030 en de stadsdelen in 2014 verdwijnen. In dit ‘over het graf heen regeren’ ziet de RvKN geen rol voor zichzelf.

ACTIVITEITEN

De RvKN bracht weer een 40-dagenkalender uit. Deze 40-dagenkalender wordt beschikbaar gesteld door het oecumenisch beraad in Landsmeer.

Op zondag 3 juni werd in Noord een moskee- en kerkloop georganiseerd. Drijvende kracht hierachter was ds. Véronique Lindenburg.

De RvK NL heeft ons nu al gewezen op het feit, dat het op 1 juli 2013 150 jaar geleden is dat de slavernij is afgeschaft. Wij zullen in de loop van 2013 de kerken in Amsterdam-Noord vragen hieraan rond 1 juli 2013 aandacht te besteden.

Met vertegenwoordigers van het oecumenisch pastores overleg (OPO) bespraken wij in juni ons jaarverslag 2011 en de stand van zaken van gezamenlijke activiteiten. Helaas moesten wij vaststellen, dat een avond over de in de diverse kerken gebruikte muziek, voortkomend uit de avond voor de kerken in juni 2011, onvoldoende belangstelling had. Ook de gezamenlijke kerstfolder bleek in de loop van het jaar niet haalbaar.

APOSTOLISCH GENOOTSCHAP

Door de avond voor de kerken in juni 2011 woont Marina Giskes sinds december 2011 onze vergaderingen bij. Sinds maart 2012 doet Harm van Beek dat zo mogelijk ook. In de vergadering van maart verzorgden Marina en Harm een inleiding over hun genootschap.

Het Apostolisch Genootschap is geen lid geworden van de Raad van Kerken Amsterdam (RvKA). Na een gesprek met het dagelijks bestuur van de RvKA is vastgesteld dat de verschillen daarvoor te groot zijn. Dit sluit niet uit, dat wij op locaal niveau samenwerken. Wij hebben daarover afgesproken dat het Apostolisch Genootschap onze vergaderingen belangstellend en onderzoekend bijwoont.

WEBSITE

Sinds 2010 heeft de RvKN een eigen website. U komt op deze site via www.rvkamsterdamnoord.nl. Wij doen ons uiterste best de website actueel te houden, zodat iedereen die er heen surft niet geconfronteerd wordt met achterhaalde informatie.

SAMENSTELLING

Zoals gezegd woont Harm van Beek namens het Apostolisch Genootschap sinds maart onze vergaderingen bij. Wij zijn verheugd dat ook de Pinkstergemeente Agapè in de persoon van Tinus de Geest sinds juni vertegenwoordigd is in onze Raad.

De samenstelling van de RvKN was aan het eind van het jaar:

Pieter Roemer                   - voorzitter/penningmeester

Foeke Westerveld              - secretaris

De overige leden van de Raad waren Harm van Beek, Tinus de Geest, Marina Giskes, Fred Keultjes (namens Augustinus-parochie), Véronique Lindenburg, Hetty Smit en Irini Sorial.


OECUMENE MIDDEN-NOORD

door Foeke Westerveld

 

Sinds 2009 is er voor de oecumene geen contactpersoon meer voor protestants Midden Noord (De Ark). Om dit te ondervangen zijn goede afspraken met de kernraad gemaakt over welke mensen verantwoordelijk zijn voor welke taken.

Incidentele contacten lopen via de scriba Tini Hopman. Rie Muller is de contactpersoon voor de 40-dagenkalender. Koos Broekzitter verzorgt de bekendmaking en de afwikkeling van de kledingactie van Mensen in Nood. De vrijwilligers die in november in De Ark aanwezig waren, hebben weer een groot aantal zakken aangenomen.

 

Verschillende gemeenteleden waren aanwezig bij de oecumenische viering in de Week van Gebed voor de eenheid van christenen op woensdag 18 januari in de Koptisch-Orthodoxe kerk en bij de oecumenische Thomas-vredes-viering op woensdag 20 september in De Ark. Deze viering werd voorbereid door rooms-katholieken en protestanten; pastoor Van der Peet en ds. Van Wijngaarden waren voorgangers,  verschillende vrijwilligers leverden een bijdrage. Het was een mooie afwisselende viering rond het thema ‘Powered bij peace’: hoe grondstoffen en energie-schaarste tot conflicten kunnen leiden. Ook de opkomst was prima.

 

Aan het begin van de 40-dagentijd werden de door het oecumenisch Beraad Landsmeer gemaakte 40-dagenkalenders verkocht.

 

OECUMENISCHE CONTACTRAAD NIEUWENDAM

door Wil Landaal

 

De Oecumenische Contactraad Nieuwendam (OCN) bestaat na het overlijden van twee trouwe leden, Agnes Sterkman en Jetske van Beek, nog uit 6 personen. Wij hebben vier keer vergaderd om de nog door de OCN uitgevoerde activiteiten te bespreken. Helaas is in juni weer een kerk in Nieuwendam gesloten, namelijk de Rooms-Katholieke Salvator. Gelukkig is de samenwerking tussen de pastores in het oecumenisch pastoresoverleg inmiddels zo goed, dat onze voortrekkersrol nauwelijks meer nodig is.

 

Door brand moest de Wereldwinkel helaas worden opgeheven. Eind 2011 werden de laatste Wereldwinkel-producten (een grote hoeveelheid lekkernijen en een aantal pakken sap) tegen gehalveerde prijzen geleverd aan het Stoelenproject. Nu de inzameling op de Wereldwinkelstand in de kerken is gestopt, hebben de doopsgezinde gemeente Amsterdam-Noord en de Nieuwendammerkerk een eenmalige collecte gehouden voor het Stoelenproject. De 60+-groep schenkt de maandelijkse collecte nog aan het Stoelenproject.           

 

Er werden 90 40-dagenkalenders in Nieuwendam verkocht.

 

De Wereldgebedsdag op 2 maart in De Kimme werd door 40 mensen bezocht.
Mevrouw M. Koppers begeleidde de dienst weer met haar mandoline. De collecte bracht € 150 op.  

 

Bij de Dodenherdenking op 4 mei is een bloemstuk van de kerken uit Nieuwendam gelegd. Het werd weer door een lid van de OCN gemaakt.

 

De oecumenische Hemelvaartsdagdienst op 17 mei in de Nieuwendammerkerk werd geleid door ds. J. Lammers en diaken R. Hendriks met medewerking van de Nieuwe Cantorij.

 

In tegenstelling tot eerdere berichten ging de kledinginzameling in Nieuwendam toch door en hebben enkele OCN-leden geholpen bij de inzameling op zaterdag 3 november.

 

 


OECUMENE TUINDORP OOSTZAAN

door Foeke Westerveld

 

In 2012 vonden de volgende activiteiten plaats:

 

VIERINGEN EN BIJEENKOMSTEN

-            De Wereldgebedsdag vond voor heel Noord in De Kimme plaats;

-            op 4 mei werd de gezamenlijke herdenkingsdienst in de Bethelkerk gehouden, voorafgaand aan de stille tocht door Tuindorp Oostzaan. De organisatie hiervan was in handen van het 4/5 mei-comité;

 

VIERINGEN IN HET TWISKEHUIS

Elke eerste vrijdag van de maand werd in het Twiskehuis een avondvesper verzorgd door de oecumenische werkgroep. Elders in dit jaarverslag vindt u hierover een verslag.

 

INTERKERKELIJKE CONTACTEN

Tussen de Pinkstergemeente Agapè en de Protestantse Bethelkerkgemeente bestaat een interkerkelijk contact. Dit betreft onder meer de medewerking aan de 4 mei herdenking en de 5 mei viering in Tuindorp Oostzaan en de organisatie van de Volkskerstzang in december.

 

OECUMENISCH CAFÉ

Het oecumenisch café doet elders in dit jaarverslag verslag van zijn activiteiten.

 

MIGRANTENWEEK

De multiculturele werkgroep was dit jaar alleen actief in het voorjaar. De werkgroep publiceert een eigen jaarverslag. Contactpersonen zijn mevrouw Aartje Klein (tel. 6313725) en mevrouw Adri Luyten (tel. 6311083).

 

KLEDINGACTIE

De kledingactie in november was in de Bethelkerk. Een vergelijkbare actie is gehouden door de Pinkstergemeente in de Regenboogkerk.

 

 

De kledinginzameling op zaterdag 3 november heeft in Amsterdam-Noord en Landsmeer 8.055 kilo opgeleverd. Dat is minder dan voorgaande jaren. Toen zaten wij rond de 14.000 kilo.

De daling is waarschijnlijk veroorzaakt door de 15 kleding containers, die deze zomer door het stadsdeel Amsterdam-Noord zijn geplaatst.

Toch is Cordaid Mensen in Nood blij met het resultaat in Amsterdam-Noord en Landsmeer.

Hartelijk dank aan iedereen, die in het verleden en nu heeft meegewerkt.

 


OECUMENISCHE ACTIVITEITEN IN ZIEKEN- EN ANDERE HUIZEN

 

BOVENIJ-ZIEKENHUIS

door Foeke Westerveld

 

Er zijn in het verslagjaar geen ontwikkelingen geweest op het gebied van de Geestelijke Verzorging in het BovenIJ-ziekenhuis, waarbij de RvKN betrokken is geweest. De RvKN probeert nog steeds een afspraak te maken met de directeur van het ziekenhuis en hoopt dat dit in de loop van 2013 gaat lukken.

 

VERPLEEGHUIS DE DIE

door Bart Niek van de Zedde

 

De geestelijk verzorgers in De Die hebben respectievelijk een humanistische en een protestants-christelijke achtergrond: Henk ter Heide (Hum), Bart Niek van de Zedde (Prot). Beide werken in beginsel als algemeen geestelijk verzorger, territoriaal. D.w.z. dat ze gesprekscontacten onderhouden op ‘hun eigen’ afdelingen en er geen voor-selectie vooraf plaatsvindt op basis van levensbeschouwelijke achtergronden en/of kerkelijke betrokkenheid. In geval van specifieke ondersteuningsvragen wordt evenwel gezocht naar een levensbeschouwelijke/kerkelijke toespitsing. Zo wordt zo nodig ook specifieke geestelijke verzorging of rituele begeleiding gefaciliteerd en/of georganiseerd. Te allen tijde afgestemd op de levensbeschouwelijke achtergrond van de desbetreffende bewoners. Zo mogelijk wordt dit intern ingevuld door de geestelijk verzorgers zelf. Indien nodig worden de pastores in de buurt in geschakeld. Contacten verlopen daarbij veelal via het netwerk van het Oecumenisch Pastores Overleg (OPO) in Noord.

 

Kerkvrijwilligers – op de middellange termijn een punt van aandacht

De kerkdiensten in De Die staan en vallen bij de beschikbaarheid van de kerkvrijwilligers. Via de zeer actieve en betrokken (kerk)vrijwilligers weten wij ons, zowel als geestelijk verzorgers en ook als huis, daadwerkelijk verbonden met de diverse kerken en levensbeschouwelijke genootschappen in Amsterdam-Noord. Deze vrijwilligers zijn nauw betrokken bij de begeleiding van de bewoners bij de diverse, ook bij niet-kerkelijke/levensbeschouwelijke activiteiten in huis. Het is een trouwe en betrokken groep. Dit wordt ook opgemerkt en gewaardeerd in huis. Wij constateren wel dat de groep wat uitdunt en kwetsbaarder wordt. Nieuwe kerkvrijwilligers zijn dan ook van harte welkom!

 

Activiteiten

Ook in 2012 hebben er in De Die weer diverse ‘oecumenische’ activiteiten plaatsgehad. D.w.z. dat deze vrij toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht de kerkelijke/levensbeschouwelijke achtergrond of  kerkelijke betrokkenheid. De accenten lagen daarbij op individuele gesprekscontacten en de vieringen in huis. Laatstgenoemde vieringen betreffen specifiek de algemene kerkdiensten voor alle bewoners (tweede en vierde zondag van de maand), alsmede de huiskamervieringen op de psychogeriatrische afdeling Zwaluw en de gespreksgroepen op de afdelingen. Bij laatstgenoemde activiteiten participeren ook de kerkvrijwilligers.

 

Stiltecentrum – Het Groeiende Geheugen

In 2011 hebben wij de Stimuleringsprijs van Cordaan gewonnen. Uiteindelijk hebben wij primair in samenwerking met een activiteitenbegeleider, een interieur architect, en daarnaast ook met de inspraak van andere disciplines, een stiltecentrum in kunnen richten. Centraal gelegen, op de begane grond. Tegenover het restaurant. Het is een mooie, zinnenprikkelende ruimte geworden. Met aanleiding om herinneringen op te halen, tot inkeer of gebed te komen,  of gewoon om even op adem te komen. Zie: www.hetgroeiendegeheugen.nl. U bent allen van harte welkom.

 

EVEAN-TWISKEHUIS

door Henk Koningen

 

De gebedsdienst in het Evean-Twiskehuis werd iedere eerste vrijdag van de maand om 19.00 uur gehouden. De diensten zijn oecumenisch en daarin gaan bij toerbeurt een voorganger van de protestantse of rooms-katholieke kerk voor.

In de avondmaals/eucharistievieringen zijn ds. Trinus Hibma en pastoor Nico van der Peet voorgegaan. De overige diensten werden geleid door de heren Piet Koenes en Ton Schoelitsz.

Ton Schoelitsz is in oktober voor de laatste maal voorgegaan, omdat hij verhuisd is naar Almere. Na overleg met pastoor Van der Peet is besloten dat mevrouw R. Kluit de heer Schoelitsz vervangt.

Door ziekte moest de pianist Rob van der Veen verstek laten gaan. Gelukkig vonden wij in de persoon van Wim Lebbing een goede vervanger.

Met ons team vrijwilligers hebben wij deze diensten mede mogelijk gemaakt door het zo nodig halen en terugbrengen van bewoners.

Het aantal bezoekers in de diensten is wisselend, iets dat in verzorgingshuizen niet ongewoon is. Maar hoe klein de groep ook wordt, wij blijven er mee doorgaan.

 

 


 

OECUMENISCH CAFÉ

door Foeke Westerveld

 

Ds. Rob Visser is namens de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) en de Protestantse Kerk Nederland (PKN) predikant op IJburg. In januari was hij onze gast. Hij schetste ons kort zijn loopbaan en vertelde daarna over zijn werk op IJburg.

Ds. Visser is actief in allerlei maatschappelijke ontwikkelingen op IJburg, want zijn stelling is ‘de maatschappij bepaalt de agenda van de kerk’.

Piet Alberts vertelde ons in februari over huwelijk en groepsvorming. Hij liet ons overeenkomsten, maar ook verschillen met de dierenwereld zien. Hij vertelde ons welke grote verschillen er in de wereld zijn als het over trouwen gaat. Het bij ons bekende huwelijk maakt slechts 4% van het aantal huwelijken wereldwijd uit. In veel culturen zoeken de ouders een bruid voor hun zoon, want hoe kan zo’n jong mens zelf een goede keus maken is hierbij de gedachte.

De Noorderparkkamer is de culturele huiskamer van het Noorderpark. Het is een houten gebouw, dat u kunt vinden tussen de Wingerdweg en het Noordhollandskanaal. In maart kwam Marjolijn Kerkstra ons daarover vertellen. Er zijn iedere zondagmiddag culturele activiteiten en men probeert door de week activiteiten te gaan organiseren. Ook maken groepen gebruik van de Noorderparkkamer, zo is er een damesbreiclub.

In april hadden wij ds. Joachim Büssow uitgenodigd om over zijn werk voor de Deutsche Evangelische Gemeinde in Amsterdam te vertellen, maar ook over zijn bijdrage aan de vesper in De Oude Kerk op 4 mei, voorafgaande aan de jaarlijkse dodenherdenking.

Ds. Büssow doet zijn werk samen met zijn vrouw Bärbel, die ook predikant is. Het werkterrein is niet alleen Amsterdam, maar ook Rotterdam. De leden in Amsterdam komen niet alleen uit Amsterdam, maar uit de wijde omtrek.

Op de vraag of een Duitse gemeente in Amsterdam nodig is en de integratie niet tegenwerkt, antwoordde ds. Büssow: ‘Een Duitse gemeente is nodig, want bidden en geld tellen doe je in jouw moedertaal en het bevordert zelfs de integratie, want er is één onzekerheid minder: het beleven van jouw geloof’.

Al enkele jaren doet ds. Büssow mee aan de voorbede in de vesper, die voorafgaande aan de Nationale Dodenherdenking in De Oude Kerk plaatsvindt. Ieder jaar weer ontroert zijn voorbede. Het een groot goed, een vorm van verzoening, om nu al enkele jaren zijn voorbede te horen en daarna ook samen op de Dam te staan om de gevallenen door oorlogsgeweld waar ook ter wereld te herdenken. Dat geldt ook voor Duitse gevallenen, want ook zij gingen lang niet allemaal voor hun lol de oorlog in, maar werden door hun Führer gestuurd.

Solar koken, iets voor de verre toekomst? Daarover kwam Rik Kahn ons in oktober vertellen. Hij vertelde niet alleen, hij liet ons ook zien hoe je zonne-energie kunt gebruiken om water te verwarmen of om eten te koken, ja zelfs om een cake te bakken. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat het wel wat improvisatie vraagt. Maar wie van knutselen en pionieren houdt, kan direct aan de slag. Wonderlijk dat Solar koken in de Derde Wereld gepropageerd wordt, maar in Westerse landen niet of nauwelijks gebruikt wordt of ontwikkeld.

In november nam Allard Oord ons aan de hand van een powerpointpresentatie mee naar zijn diensttijd als scheepselektromonteur op het vliegkampschip Hr. Ms. Karel Doorman. Wij zagen hoe zijn opleiding verliep en hoe hij verre landen in het Caribisch gebied bezocht. Ook hoorden wij over de crisis in Nederlands Nieuw-Guinea in 1962 en de gevolgen daarvan voor de Marine.

Traditiegetrouw was in december Sint Nicolaas bij ons op bezoek. Hij vertelde ons eerst een verhaal over een gebeurtenis in Rusland.

De Sint wilde dit jaar de mensen van De Koffiemolen op het Diereneiland in het zonnetje zetten, maar helaas was niemand in staat te komen. Het ‘zonnetje’ van de Sint is inmiddels bezorgd en in zeer goede aarde gevallen.

Toen Sint het pand weer had verlaten om zo snel hij kon naar de Spaanse zon af te reizen, speelden de cafégasten nog enkele rondjes bingo, waarmee leuke prijsjes te verdienen waren.
OECUMENISCH LEERHUIS

door Foeke Westerveld

 

Wij kennen allemaal uitdrukkingen of gezegdes waar de naam Job in voorkomt. Een Jobstijding, Jobsgeduld of zo arm zijn als Job zijn waarschijnlijk de bekendste. Wie Job was en wat het Bijbelboek Job ons te vertellen heeft, kwam aan de orde tijdens drie avonden van het Oecumenisch Leerhuis Noord (OLN) in het voorjaar. Dit keer was het de voorzitter van onze werkgroep, dr. Wilken Veen, die de avonden verzorgde.

Het genre van het Bijbelboek Job is een sprookje, het is niet werkelijk zo gebeurd, maar het had wel gebeurd kunnen zijn. Het gaat over een ruzie tussen God en de Duivel, uitlopend op een weddenschap: zal Job breken na alles wat hem wordt aangedaan?

Het verhaal over Job is een verhaal, dat van generatie op generatie doorverteld is.

Ook in de Koran komt Job voor. Niet het ons bekende verhaal, want dat kenden de Moslims al.

 

Op 4 oktober startte de najaarsserie Een kwestie van vertrouwen? over geloof en economie, ingeleid door prof. dr. Arjo Klamer. Prof. Klamer is auteur van het boek In Hemelsnaam! Daarin beschrijft hij hoe wij anders kunnen denken over economie en daardoor andere begrippen kunnen hanteren.

Wij zijn rijk, veel rijker dan bijvoorbeeld Lodewijk XIV. Als hij een mango wilde, moest hij daar maanden op wachten. Wij kunnen binnen korte tijd aan een mango komen. Dat geldt ook voor muziek. Wij spelen een CD of cassettebandje af, Lodewijk XIV moest dagen wachten voor men hem muziek kon laten horen.

Economen kunnen aan de hand van de waarde van een huis bepalen hoeveel een mens waard is. Men praat dan over een omhulsel, niet over de inhoud. Wat heb je aan een groot huis als het geen thuis is? Ook dat is armoede.

Op 18 oktober was dr. Erica Meijers onze spreker. Zij begon haar inleiding met een verhaal, want wat is er in tijden van crisis beter dan een goed verhaal? Even wegvluchten in een andere wereld van ver weg of lang geleden, waar je als het meezit zelfs nog nieuwe moed en inspiratie opdoet? Zo’n verhaal is bijvoorbeeld het boek van Hans Fallada Kleiner Mann was nun uit 1932.

Het positieve is Erica Meijers bij het lezen van het boek bijgebleven. Zo zijn de mensen van vandaag op zoek naar hoop. De laatste jaren is duidelijk geworden dat hoop en vertrouwen zeer materiële begrippen zijn. Zonder vertrouwen kan geen economie functioneren.

Bij wijze van epiloog noemde Erica Meijers een ander boek van Fallada: Jeder stirbt für sich allein, oorspronkelijk uit 1947. Het is namelijk ook belangrijk om in de samenleving een dynamiek van hoop op gang te brengen, waardoor de negatieve spiraal van wantrouwen en wanhoop wordt gekeerd. Dit boek is gebaseerd op documenten over het echtpaar Elise en Otto Hampel, die aan het begin van de oorlog overal in Berlijn kaartjes in openbare gebouwen achterlieten met teksten tegen Hitler. Het liep slecht met hen af, maar in hun acties zat wel hun gevoel en een hoop, die niet viel te breken. Met Jezus liep het ook slecht af, maar wat Hij deed staat recht overeind. Het kan anders, blijf dat geloven!

Traditiegetrouw sloten wij de serie af met een discussieavond over de inleidingen van prof. Klamer en dr. Meijers aan de hand van stellingen van Wilken Veen. Hij leidde de avond kort in met enkele kenmerkende feiten van de vorige avonden.

Het uitgangspunt van prof. Klamer was niet ‘wie ben ik’ (de vraag van het hedendaagse individualisme), maar ‘bij wie hoor ik, wat is mijn oikos’. Economie = huishoudkunde en dat komt van oikos = huis en nomos = wet. De oikos is de plaats waar wij ons geborgen voelen.

Het betoog van dr. Meijers was in veel opzichten verwant met dat van prof. Klamer. Ook zij zocht naar een economische omgang met de dingen waar (andere) waarden een rol spelen. Waar Klamer het had over ‘waarden’ en ‘civil society’, had Meijers het over moraal en politiek. Het gaat haar - zo lijkt het - niet alleen om wat er in het huidige economische stelsel anders kan, maar ook om het nadenken over een ander economisch bestel.


OECUMENISCH FILMHUIS NOORD ZINEMA

door Piet Alberts

 

Ook in 2012 is de Zinemacommissie actief geweest. Er werden weer twee thema’s geselecteerd die door een aantal specifiek geselecteerde films werden onderbouwd en ingekleurd en die in het voor- en najaarsprogramma zijn gerealiseerd.

Het thema van het voorjaarsprogramma was: Niet te Geloven!? Hoe gaan mensen die ergens in geloven, en dat willen blijven doen, te werk als de omstandigheden tegen blijken te werken. Vier films gingen hier nader op in: Les hommes et les dieux, The color purple, Fiddler on the roof en Micmacs.

Binnen het najaarsprogramma werden de volgende films vertoond: Auf der anderen Seite, Zwartboek en the Queen, die het specifieke thema: Buiten verwachting kleur gaven. Van wie verwachten wij het goede? Wie kan van wie op aan? En waar is deze verwachting op gebaseerd?

 

De opzet van onze bijeenkomsten, bedoeld voor zowel kerkleden als buurtbewoners, is laagdrempelig. Het is steeds weer een combinatie van gezellig samen zijn en een stukje cultuur en bezinning. Vooraf wordt er volop koffie en thee aangeboden en in de pauze en na afloop wordt een glaasje (wijn-bier-frisdrank) en een kaasje genuttigd. Na afloop wordt de film in kleine groepjes nabesproken. Het blijkt steeds weer dat dit nabespreken tot meer inzicht leidt. Je kunt veel van anderen leren. De opkomst is goed, ongeveer 30 tot 40 mensen gemiddeld, deels de vaste kern, maar wij konden ook vaak nieuwe ‘gezichten’ welkom heten. De flyers en folders van het Zinemaprogramma worden in de kerken van Amsterdam-Noord, Zunderdorp, Landsmeer en Oostzaan uitgereikt. De toegang is nog steeds gratis. Wel is er een vrijwillige bijdrage om de kosten van dit gebeuren enigszins te dekken.


STICHTING VLUCHTELINGENWERK AMSTERDAM-NOORD

door Julia Herstel-Noomen

 

In het afgelopen jaar zijn er geen schokkende ontwikkelingen geweest bij VluchtelingenWerk Amsterdam-Noord.

Wel merken wij dat cliënten, die werk hadden gevonden, door de recessie als eersten ontslagen worden. Dat is hard, maar zij zijn de enigen niet.

Er kwamen 6 nieuwe, alleenstaande, vluchtelingen in Noord wonen. Net als de alleenstaande vluchtelingen, die vorig jaar woonruimte in Noord kregen, werden zij gehuisvest in oud Noord,  in de omgeving van de Van der Pekbuurt.

 In tegenstelling tot de gezinnen, die in eerdere jaren naar Noord kwamen, hebben deze, voornamelijk jonge mensen, minder begeleiding nodig bij het wegwijs worden in Noord, maar willen wel graag hulp bij het leren van de Nederlandse taal. Via stichting ‘VluchtelingenWerk Amsterdam van Amstel tot Zaan’ (SVA/Z) kregen zij een vaste vrijwilliger toegewezen.                                                                                                           Onze coördinator Sonja Faber heeft intensief contact met deze groep (leergierige) jonge mensen en voor de inburgering organiseerde zij, na een bezoek in 2011 aan het Tylers Museum in Haarlem, in de zomer van 2012 een bezoek aan CORPUS in Oegstgeest, waar 15 mensen aan deel namen.  Het werd een spannende biologieles voor deze mensen, die toch weinig van dit onderwerp afwisten. Het is verrassend om te ervaren dat deze ’uitstapjes’ ook bijdragen aan een hechte band van deze jonge vluchtelingen onderling.

Op zondag 17 juni verleende VluchtelingenWerk Amsterdam-Noord medewerking aan de ‘vluchtelingenzondag’ in De Ark.  Na een overzicht van 20 jaar VluchtelingenWerk in Noord zagen wij een filmpje opgenomen in het uitzetcentrum Katwijk, waar voornamelijk gezinnen wachten (en nog in procedure zijn) op hun uitzetting.  Het was schrijnend om te zien hoe groot de spanningen zijn van de ouders en hoe ook de kinderen daaronder lijden. In de dienst werd aandacht besteed aan de kaartenactie ‘Geef vreemdelingen-kinderen hun kinderrechten terug’, georganiseerd door Kerk in Actie van de PKN. Na de dienst konden de kaarten ondertekend worden en voorzien van een postzegel werden zo’n 50 kaarten doorgestuurd naar minister Leers van Immigratie en Asiel.

Bright O.Richards, theatermaker en acteur, vertelde hoe hij op 23-jarige leeftijd uit Liberia naar Nederland is gevlucht. Hij werd aangenomen op de toneelschool in Arnhem. Om in Nederland de verschillende culturen bij elkaar te brengen ontwikkelde hij de theaterproductie ‘As I Left My Fathers House’. Het is de bedoeling om deze theatervoorstelling in 2013 in De Ark in Amsterdam-Noord uit te voeren. (Let op de uitnodigingen daarvoor!). Tot zover een korte impressie van enkele activiteiten van VluchtelingenWerk Amsterdam-Noord. U kunt ons werk steunen op gironummer: 6360579 t.n.v penningmeester A.Tillema, Crabschuitstraat 28, 1034 BL AMSTERDAM.

Vrede en alle goeds!

 


 

STICHTING KERK & BUURT NOORD

door Arnold van der Snoek

 

Wij zagen na het eerste kwartaal een flinke stijging in het aantal mensen dat bij ons met een hulpvraag kwam of door ons werd bezocht. Met zo`n 150 mensen hadden wij in 2012 contact. Iedereen is bij ons welkom. Zo komen er bij ons jongeren, ouderen, ongedocumenteerden, asielzoekers, (ex- dak- en thuislozen, buurtbewoners, mensen met verslavingsproblematiek, alleenstaanden, gezinnen etc.) Onze bezoekers zijn zeer divers: (eenzame) buurtbewoners die graag anderen ontmoeten, zijn bij ons net zo welkom als mensen die te kampen hebben met problemen zoals schuldproblematiek, taalbeheersing, huisvesting, beperkte sociale vaardigheden, sociale uitsluiting of gezondheidsproblemen. Dit Kerk & Buurt-werk wordt gefinancierd door grote en kleine fondsen, kerken en donateurs en wordt gedaan vanuit een huurpand aan de Adelaarsweg, in één van de armste wijken van Amsterdam-Noord.

Elke week: Huiskamer en Spreekuur: Opvallend veel (nieuwe) mensen kwamen in 2012 op het Spreekuur. Vooral kwesties rondom schuldproblematiek en huisvesting waren veelvoorkomende thema`s. Ook leverden wij onze bijdrage aan diverse rechtszaken en het verkrijgen van naturalisatie. Huiskamer en Spreekuur zijn elke dinsdag en donderdag open, ongeacht vakanties of feestdagen. Hierdoor stond ook op Eerste Kerstdag onze deur open. Hoewel onze kachel op dat moment stuk was, bracht de saamhorigheid en de gedachte aan de oorsprong van het Kerstfeest veel warmte en gezelligheid. Tot onze vreugde konden wij in 2012 drie nieuwe vrijwilligers verwelkomen.

Elke maand: Buurtmaaltijd: Vanaf de zomer van 2012 werd onze Buurtmaaltijd steeds drukker bezocht. De Buurtmaaltijd vindt plaats op elke eerste woensdag van de maand ongeacht vakanties en feestdagen. Het gemiddeld aantal bezoekers steeg in het derde en vierde kwartaal met ruim 55 procent. Bij de Buurtmaaltijd staan wij, indien nodig, stil bij vreugde, maar ook bij verdriet. Wij beginnen dan ook vaak met een passend gebed, gedicht of verhaal.

Ondersteuningsfonds: De ondersteuning (materieel of financieel) aan kwetsbare buurtbewoners wordt bekostigd met bijdragen afkomstig van privé personen, wijkdiaconieën en kleine fondsen. De bijdragen worden veelal verbonden aan een doelgerichte besteding. De uitgaven uit de Pechpot (verstrekken van kleine uitgaven tot € 50) zijn met ruim 100 procent gestegen. Dit geld werd besteed aan leefgeld, vervoer, levensmiddelen en medicatie. Deze toename is toe te wijzen aan de economische crisis.

Andere projecten en ontwikkelingen: Binnen ‘Samen Verder’ besteden wij extra zorg aan de totale situatie, zodat mensen na verloop van tijd weer meer regie over het eigen leven hebben. Het ‘Huiskamerproject’ ging medio 2011 van start en staat voor verschillende ontmoeting- en activiteitsbijeenkomsten voor diverse doelgroepen. ‘De Lange’, een deelnemer van de workshop ‘De tekening spreekt’, vertelt hierover het volgende: Het was leuk om te doen, ik hou ook een beetje van tekenen. Je kreeg ook advies hoe je een en ander beter kon doen. Ik tekende een boom zonder wortels en zonder bladeren. Daarna gingen we over de tekeningen in gesprek met elkaar. De les voor mij was om bij de basis, de wortels, te beginnen. Achteraf zei de tekening meer over mij dan ik tijdens de workshop erover vertelde. Het ontbreekt mij aan een goede basis vanwege mijn illegaliteit waardoor ik niet tot volle bloei kan komen.’ Informatie over onze andere projecten vindt u op onze website (www.kerkenbuurtnoord.nl).

Ten slotte: Na het vertrek van onze buurtpastor Yvonne Smit in het voorjaar, de stijging van het aantal bezoekers en hulpvragers, en de financiële tegenvaller waardoor de aanstelling van een nieuwe buurtpastor niet kon plaatsvinden na een intensieve wervingsprocedure, kwam er eind 2012 ‘een redder in nood’. Daardoor kunnen wij begin 2013 alsnog een tweede werker aanstellen, zodat wij in staat zijn ons (noodzakelijke) werk uit te breiden. Als bestuur, professionals en vrijwilligers kunnen wij niet anders dan God danken voor zijn leiding in dit weerbarstige jaar, dat van hoop & vrees eindigde als jubeljaar.

 


 

 

 

RAAD VAN KERKEN AMSTERDAM-NOORD

door Pieter Roemer, penningmeester

 

FINANCIEEL OVERZICHT 2012

 

 

 

baten                                                        lasten                                      

 

 

bijdragen kerken                     580,00            40-dagenkalender                      94,00

40-dagenkalender                    159,00            groene folders                        435,00

                                                                 jaarverslag 2011                       21,00

                                                                 bankkosten                              23,00

                                                                 kledingactie                              20,00

                                                                 website                                   17,00

                                                                 vergaderkosten                        50,00

                                                                 oecumenisch bulletin                  55,00

                                                                 folder gebedsdienst                   17,00

                                                                 voordelig saldo                           7,00

                                            739,00                                                        739,00

                                        ======                                                      =====

 

BALANS PER 31 DECEMBER 2012

 

Kapitaal 1 januari 2012               3,63

Voordelig saldo                         7,00

Kapitaal 31 december 2012       10,63

                                        ======   

 

 

nummer bankrekening

54.71.80.659

ten name van

Raad van Kerken Amsterdam-Noord

H. Cleyndertweg 805

1025 ED  Amsterdam